coverLeeszaal

DE UITVINDING VAN DE LEESZAAL
Collectieve tactieken en culturele uitwisselingen

Maurice Specht / Joke van der Zwaard

 € 22,50

Paperback, 224 blz., staand, 17 x 23 cm. Ontwerp: Karin ter Laak. ISBN 978-90-8088-96-7

Maurice Specht is filosoof en publiceerde eerder over zelforganisaties in de stad. Joke van der Zwaard is ontwikkelingspsycholoog en publiceerde over rondkomen, vooruitkomen en samenleven in stadswijken.

De publicatie werd mede mogelijk gemaakt door: Stichting DOEN, Stichting Solidaridam, Stichting Atelier Rochussen, gemeente Rotterdam.

Thema

Na de sluiting van de bibliotheek in de Rotterdamse wijk Het Oude Westen richtten bewoners Leeszaal Rotterdam West op. De uitvinding van de Leeszaal begon met twee vragen: hoe ziet jouw ideale Leeszaal er uit, en wat zou je er zelf aan kunnen bijdragen? Kort daarna werd er een pand ingericht en ontstond een mooie publieke ontmoetingsplek rond taal, literatuur, verbeelding en participatie die volledig draait op zo’n negentig vrijwilligers.
In dit boek wordt de Leeszaal van binnenuit belicht en bespreken de initiatiefnemers de Leeszaal als zelforganisatie, als publiek domein, als leer- en werkplek en als cultuurbazaar.

Boek bestellen
> naar bestelformulier

In de Volkskrant gewaardeerd met 4****. Lees de recensie.
Gelauwerd met Victorine van Schaick-prijs. Lees hier.

Over het boek

Abdelkader Benali (schrijver): Dit boek volgt en beschrijft het verhaal van een bewonersinitiatief om de liefde voor boeken wortel te laten schieten in de wijk... De publieke ruimte wordt veroverd door een nieuwe vorm van progressieve culturele interventie... 'De uitvinding van de Leeszaal' laat me zien dat via de band van de cultuur mensen weer hoop krijgen en het boek omarmen.

Justus Uitermark (Hoogleraar Samenlevingsopbouw): Het is zeldzaam dat een burgerinitiatief zo gedetailleerd, doordacht en betrokken wordt beschreven. De kracht van het boek schuilt zowel in het aanstekelijke enthousiasme als in de manier waarop de auteurs uitdagingen en problemen onder woorden brengen. Zij leveren een unieke bijdrage aan het debat over de participatiesamenleving.

Abonneer u nu op de nieuwsbrief over onze publicaties en programma’s