Skip to main content

Pioniers in de stad

Wijkondernemers delen kennis en praktijk

Lokale Lente

Leegstaande panden, het ontbreken van sociale netwerken en het wegvallen van subsidies voor buurthuizen zijn aanleidingen voor bewoners om zelf het initiatief te nemen. Het zijn concrete antwoorden van actieve mensen om in hun eigen buurt een ontmoetingsplek te creëren, een nieuwe buurtgerichte invulling te geven aan een leegstaand gebouw en om de wijkeconomie en de samenhang in de buurt te versterken. In twee jaar van wijkondernemerschap in Amsterdam zijn nieuwe verhoudingen tussen burgers, overheid en maatschappelijke organisaties ontstaan in de stad. Het is een hoopvol, kleinschalig en menselijk perspectief voor de toekomst van buurten en wijken.

Dit boek schetst het beeld van binnenuit. De wijkondernemers zijn trots op wat zij realiseren. Hun initiatieven laten een praktijk zien van toenemende verantwoordelijkheid en mede-eigenaarschap van bewoners, van mensen die van onderop aan het werk zijn gegaan om hun leefomgeving te verbeteren.

24 initiatieven

Van de initiatieven (uit Amsterdam en een paar van daarbuiten) wordt verteld wat ze doen, wat ze weten te realiseren, wat ze leren en welke uitdagingen ze nog voor zich zien. In thematische hoofdstukken over communities en leiderschap, maatschappelijk vastgoed, activering en werk, en ondernemerschap in de wijk wordt de maatschappelijke betekenis beschreven en worden conclusies getrokken. Tenslotte zijn er columns van Jan Rotmans, Nies Medema, Achmed Baâdoud, Jurgen van der Heijden en Joost Beunderman.

Voorbeelden in het boek: Meevaart, Lucas Community, Samen Krachtig Plan van Gool, IJburg droomt, IJburg doet, Lokale Lente, Leeszaal Rotterdam West, Ik Geef om de Jan Eef, Tugela85, MidWest, Heesterveld Creative Community, De Driehoek, HW10, Noorderpark Trust, Casa Jepie Makandra, Garage Notweg, Multibron, Wijkonderneming Hofgeest, BBHS 8924, Samen Ondernemen, The Bookstore, Cruquiusgilde, Buurtonderneming De Serre, Gouden Handen, De Nieuwe Akker.

 • Prijs
 • Publicatie
  2015
 • Specificaties
  160 blz., paperback, staand, 17 x 23 cm, Nederlandstalig
 • Ontwerp
  Erikenik
 • ISBN
  978-90-78088-90-5

Over de auteur(s)
Lokale Lente