Skip to main content

Dood en leven van grote Amerikaanse steden

Jane Jacobs

Een van de meest invloedrijke boeken in de geschiedenis van de stadsplanning is ‘Death and Life of Great American Cities' van de New Yorkse publiciste Jane Jacobs.

Jacobs houdt van zinderende grote steden, met wijken als de Jordaan, de Marollen en Montmartre. Ze pleit voor een dynamische en levendige stad, waar mensen door elkaar wonen, werken, winkelen, spelen, en die zo een bron van inspiratie is voor iedereen: ‘Death and Life of Great American Cities is een ode aan de metropool.' (NRC) Jacobs trekt van leer tegen de modernistische stedenbouw: wonen in grote flats in het groen, winkelen in winkelcentra en werken op bedrijventerreinen. Het richt de grote steden te gronde, vindt Jacobs. Wellicht heeft de titel van het boek menig Europeaan op het verkeerde been gezet; toch is ‘Dood en Leven van grote Amerikaanse steden' net zo van toepassing op New York als op Brussel, Amsterdam, Rome en Parijs.

De vertaling bevat een later geschreven voorwoord van Jane Jacobs en een nawoord van Simon Franke en Gert-Jan Hospers.
Najaar 2014 verscheen al weer de derde druk van deze vertaling.

Deze publicatie verschijnt met steun van het Stimuleringsfonds voor Architectuur.

 • Prijs
 • Publicatie
  2009
 • Specificaties
  paperback | 580 pagina's 15 x 22 cm
 • Ontwerp
 • ISBN
  978 90 8506 7849

Over de auteur(s)
Jane Jacobs
Jane Jacobs (1916-2006) was een Amerikaans-Canadese publiciste en stadsactiviste. Zij is vooral bekend geworden door haar pleidooien voor gemengde buurten en door acties tegen de aanleg van snelwegen door woonbuurten.