Skip to main content

Architectuur in het midden

Stadsbouwgroepen voor een nieuwe wooncultuur

Arie Lengkeek i.s.m. Jeroen Geurst, Joost Kühne, Endry van Velzen

Hoe brengen we ontwerpen aan wonen weer in het hart van de woningbouw? De auteurs van dit stadsessay bepleiten een radicale keuze voor het midden. Architectuur in het midden verbindt initiatief en bouwmeesterschap, verbindt bewonerswensen en de autonomie van de architect, en verbindt uitgesproken woonkwaliteit met structuur en continuïteit van de stad.

Drie architecten realiseerden als initiatiefnemer een woonproject in Rotterdam: Overmaat. Onder de noemer Stadsbouwgroepen namen ze de gelegenheid het proces van ontwerp, opdrachtgeverschap en ontwikkeling grondig te herschikken: met architectuur in het midden. Dit essay beschrijft de opbrengst en laat zien waar de inspiratie vandaan komt: Berlijnse Baugruppen, in de stadsvernieuwing ontwikkelde ontwerppraktijken en ondernemerschap en initiatief in crisistijd.

Stadsbouwgroepen zijn een pragmatisch en realistisch alternatief, gegroeid vanuit bouwpraktijk en vakmanschap. Het resultaat is ‘gewoon goed’, een ogenschijnlijk alledaags project. Maar tegelijk zijn Stadsbouwgroepen een claim op een maatschappelijke verbreding naar een nieuwe vorm van opdrachtgeverschap en een bouw- en wooncultuur waarin het ontwerp niet een afgeleide is, maar stevig in het midden staat.


Over de auteur(s)
Arie Lengkeek i.s.m. Jeroen Geurst, Joost Kühne, Endry van Velzen
Arie Lengkeek is onderzoeker en programmamaker (Commongrounds). Jeroen Geurst (Geurst & Schulze architecten), Joost Kühne (Kühne & Co), Endry van Velzen (De Nijl Architecten) zijn architect.