Skip to main content

De uitvinding van de leeszaal

Collectieve tactieken en culturele uitwisselingen

Maurice Specht, Joke van der Zwaard

Na de sluiting van de bibliotheek in de Rotterdamse wijk Het Oude Westen richtten bewoners Leeszaal Rotterdam West op. De uitvinding van de Leeszaal begon met twee vragen: hoe ziet jouw ideale Leeszaal er uit, en wat zou je er zelf aan kunnen bijdragen? Kort daarna werd er een pand ingericht en ontstond een mooie publieke ontmoetingsplek rond taal, literatuur, verbeelding en participatie die volledig draait op zo’n negentig vrijwilligers.
In dit boek wordt de Leeszaal van binnenuit belicht en bespreken de initiatiefnemers de Leeszaal als zelforganisatie, als publiek domein, als leer- en werkplek en als cultuurbazaar.

In de Volkskrant gewaardeerd met 4****. Lees de recensie.
Gelauwerd met Victorine van Schaick-prijs. Lees hier.

Over het boek

Abdelkader Benali (schrijver): Dit boek volgt en beschrijft het verhaal van een bewonersinitiatief om de liefde voor boeken wortel te laten schieten in de wijk... De publieke ruimte wordt veroverd door een nieuwe vorm van progressieve culturele interventie... 'De uitvinding van de Leeszaal' laat me zien dat via de band van de cultuur mensen weer hoop krijgen en het boek omarmen.

Justus Uitermark (Hoogleraar Samenlevingsopbouw): Het is zeldzaam dat een burgerinitiatief zo gedetailleerd, doordacht en betrokken wordt beschreven. De kracht van het boek schuilt zowel in het aanstekelijke enthousiasme als in de manier waarop de auteurs uitdagingen en problemen onder woorden brengen. Zij leveren een unieke bijdrage aan het debat over de participatiesamenleving.

De publicatie werd mede mogelijk gemaakt door: Stichting DOEN, Stichting Solidaridam, Stichting Atelier Rochussen, gemeente Rotterdam.

 • Prijs
 • Publicatie
  2017
 • Specificaties
  Paperback, 224 blz., staand, 17 x 23 cm
 • Ontwerp
  Karin ter Laak
 • ISBN
  978-90-8088-96-7

Maurice Specht
Over de auteur(s)
Maurice Specht
Maurice Specht is filosoof en publiceerde eerder over zelforganisaties in de stad.
Maurice Specht
Joke van der Zwaard
Joke van der Zwaard is ontwikkelingspsycholoog en publiceerde over rondkomen, vooruitkomen en samenleven in stadswijken.