Skip to main content

Kiosk in de stad

Jacques Beljaars, Thomas Rouw

Kiosken: ze staan op straathoeken en pleinen, in winkelcentra en industriegebieden, bij scholen en stadions, sportvelden en parken. Luchtige bouwwerkjes in de buitenruimte, met de stad als decor.
Kiosk in de stad vertelt over de historie, verscheidenheid en inbedding van de kiosk in de stad. Over handel en reuring, verpozen en eten op straat. Het boek geeft inzicht in de stedenbouwkundige, architectonische en stadssociologische waarde en betekenis van de verkoopkiosk.

Lange tijd waren kiosken een vanzelfsprekendheid, maar later werden ze synoniem met de verpaupering van de binnensteden. Dat leidde tot sterke overheidsregulering en zo verdween de kiosk bijna uit het straatbeeld. De laatste decennia is er weer meer waardering en neemt het aantal kiosken in de grote steden toe.

In Kiosk in de stad vertellen de auteurs over anderhalve eeuw kiosk-geschiedenis en laten zij de waarde van de kiosk zien voor een levendige stad. Dit verhaal wordt afgewisseld met ‘kioskportretten’, over uitbaters en klanten, over plek en functie, gelardeerd met prachtig beeldmateriaal.

Mede mogelijk gemaakt door: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting, Universiteit van Amsterdam.

 • Prijs
 • Publicatie
  01/2021
 • Specificaties
  Paperback, 352 blz, 17 x 23 cm
 • Ontwerp
  COMA
 • ISBN
  978-94-92095-77-0

Over de auteur(s)
Jacques Beljaars
Jacques Beljaars is architect, urban designer en researcher
Thomas Rouw
Thomas Rouw is architect en conceptontwikkelaar