Skip to main content

Sturen op stadsarrangementen

Inzichten uit De Haarlem Sessies

Willem Hein Schenk, JaapJan Berg

Hoe realiseren we ruimtelijke kwaliteit in de stedelijke ontwikkeling in Nederland? Voor het antwoord op die vraag spraken Willem Hein Schenk en JaapJan Berg met tien professionals uit het ruimtelijk domein. De ervaringen van Schenk als stadsarchitect van Haarlem vormden de aanleiding tot de gesprekken. Dat de Haarlemse condities een meer generiek karakter en een bredere herkenbaarheid hebben voor de Nederlandse lokale praktijk, gold daarbij als aanname. Ruimtelijke kwaliteit verlangt langetermijnvisie, maar wordt vanuit de samenleving beïnvloed door steeds wisselende condities, opgaven en betrokkenen.
De tien gesprekken hebben een schat aan ervaringen en analyses opgeleverd die in de podcastserie ‘De Haarlem Sessies’ worden gedeeld met luisteraars. De publicatie ‘Sturen op stadsarrangementen’ verwerkt de gesprekken tot inzichten, duidt kansen en knelpunten en biedt bewijslast voor handelen.

De gesprekspartners zijn: Eric Frijters (architect en medeoprichter van bureau FABRICations), Dorine van Hoogstraten (adjunct-directeur van MOOI Noord-Holland), Rob van Kalmthout (strategisch adviseur bij Rebel Group), Stijnie Lohof (senior stedenbouwkundige bij de gemeente Rotterdam), Bas van der Pol (wethouder stedelijke ontwikkeling en economie van Tilburg), Co Verdaas (hoogleraar Gebiedsontwikkeling aan de TU Delft), Bart van der Vossen (directeur Ruimte bij de gemeente Utrecht), Ab van der Wiel (ontwikkelaar en bouwer), Jan Peter Wingender (architect en partner van Office Winhov), Floor Ziegler (stadmaker).

In samenwerking met de gemeente Haarlem

Luister naar de podcast De Haarlem Sessies op Spotify

 

 • Publicatie
  04/2024
 • Specificaties
  Paperback, 96 blz, 13,5 x 21 cm
 • Ontwerp
  Andrea Fuchs
 • ISBN
  N.v.t.

Over de auteur(s)
Willem Hein Schenk
Willem Hein Schenk was van 2019 tot 2023 stadsarchitect van Haarlem. Eerder was hij onder meer lange tijd als architect en partner verbonden aan De Zwarte Hond en tussen 2011 en 2015 voorzitter van de branchevereniging van Nederlandse architectenbureaus BNA. Momenteel adviseert hij diverse gemeenten en organisaties over (de condities voor) het realiseren van omgevingskwaliteit.
JaapJan Berg
JaapJan Berg is onafhankelijk publicist, moderator en onderzoeker op het gebied van architectuur en ruimtelijke ordening/kwaliteit. Hij publiceert met regelmaat in verschillende vakmedia en is auteur en redacteur van meerdere publicaties. Berg leidt als moderator en dagvoorzitter frequent debatten en discussies op het gebied van ruimtelijke kwaliteit.