Skip to main content

Terrassen in de Schilderswijk / Lenneke Overmaat - Trancity

Geschreven op .

TerrasMeydanBlog‘Dit terras is ons gezicht naar buiten en het is een gemakkelijke overgang van buiten naar binnen. Dat merken wij ook want sinds de opening deze zomer is het aantal klanten en dus ook de omzet flink toegenomen’, zegt Ilhan Zengin, de bedrijfsleider van Meydan, een Turks restaurant op het Hobbemaplein in de Schilderswijk.

Ik kom hier vaker lunchen, ben dol op hun auberginesalade en voel mij hier, als vrouw, op mijn gemak. Ze zijn gastvrij, herkennen je na de tweede keer en de sfeer is ongedwongen, juist door de mix van zakenlui, families, jongeren en marktbezoekers van alle nationaliteiten. Je waant je hier in Istanbul. Het terras is van glas met grote openschuivende panelen en een inklapbaar dak. Zo kunnen ze het in de zomer en de winter gebruiken. Het terras is 2.60 meter breed en 7 meter lang maar Ilhan had het graag breder gezien. Helaas kreeg hij geen toestemming van de gemeente maar hij geeft de moed niet op. Mij bevalt deze maat wel; het voelt intiem en bovendien is er nu ook nog plek voor enkele tafeltjes buiten het overdekte terras waardoor de overgang van binnen naar buiten nóg natuurlijker is. Het is druk vandaag en Ilhan zegt: ‘We willen voor iedereen een welkom thuis zijn en ik hoop dat mensen ervan genieten en over Meydan gaan praten’.

 

Een soort MacDonald
Ilhan is in de Schilderswijk opgegroeid en Nederland voelt als zijn land. Hij werkt graag in deze wijk maar woont nu in Nootdorp. ‘Lekker rustig, auto voor de deur en mijn kinderen leren tenminste goed Nederlands praten. De oudste heeft net de HAVO gehaald en daar ben ik reuze trots op’.
Het ondernemersbloed heeft al van jongs af aan in hem gezeten. Op 19 jarige leeftijd startte hij een uitzendbureau in de agrarische sector en daarna werd hij manager bij een Telecombedrijf. Sinds mei 2012 is hij als mede-eigenaar ingestapt in een vennootschap samen met zijn broer. Hij is eindverantwoordelijke en hij heeft heldere bedrijfsdoelen. ‘Als ondernemer moet je in je zaak geloven en God helpt mij daarbij. Ik wil graag mijn maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Werkgelegenheid scheppen voor (kansloze) jongeren en hen een vak leren, is mijn missie.’ Hij heeft 12 mensen in loondienst waarvan 5 fulltimers en een paar stagiaires. Hij is bezig met een tweede locatie in Rotterdam en wil binnen 10 jaar 9 locaties in Nederland met overal hetzelfde concept. ‘Mijn droom is een soort MacDonald; één concept voor alle locaties zodat mensen weten wat ze bij Meydan krijgen.’Meydan ligt strategisch op een prachtige plek, op de hoek van de drukke Hobbemastraat en tegenover de Haagse Markt.

Voorzichtig komen er meer terrassen
Tot mijn vreugde komen er steeds meer terrassen in de wijk; aan de overkant zie ik het terrasje van Simit Saray, een koffie- en lunchtentje dat gerund wordt door jonge Turken en deze zomer voor het eerst open. Het is er vaak druk en je kunt er echte cappuccino of espresso krijgen! Ook op het Paletplein en op de Vaillantlaan zie je terrassen verschijnen.Terrassen op straat maken de Schilderswijk gastvrij en hopelijk openen steeds meer ondernemers hun koffiehuis of restaurant met zo’n plek buiten op straat. Nu alleen voor ons Hollanders nog een plek waar ze ook bier en wijn schenken.