Wandeling1

Schilderswijk-tour
We lopen met Zoulikha en Kaoutar door hun wijk; twee Marokkaanse meiden van 19 en 20 jaar oud, die ons weten te verrassen met hun blik op de wijk; gevormd door de jaren dat ze er wonen en vooral door de manier waarop zij het publieke domein gebruiken en naar hun hand zetten. Hun blik leert ons, zo bleek in het gesprek na afloop, vooral dat plekken in de wijk een bepaalde betekenis en identiteit hebben die wij als buitenstaanders daar lang niet altijd van af kunnen lezen. In ons blog vindt u een uitgebreider verslag van onze ervaringen met de wandeling.
> Lees het blog

Wat zien we?
De meiden nemen ons mee langs de shishalounges ( waar zij niet naar binnen gaan), langs de ING-bank (waar het altijd druk is), en langs het politiebureau. Ze wijzen ons de bankjes op het Teniersplantsoen , laten ons hun oude school zien en de nu gesloten bibliotheek waar ze altijd hun huiswerk maakten.
Met de Schilderswijk-tour willen we erachter komen welk belang de publieke ruimte heeft voor de vitaliteit van de wijk en voor de ontwikkeling van bewoners. En we krijgen een handvat om de identiteit van een wijk te versterken door specifieke plekken te verbeteren, aansluitend bij het gebruik van de bewoners. Ontwerpers en beleidsmakers zouden af moeten stappen van generiek beleid voor stad en wijk, door veel meer te kijken naar behoeften van afzonderlijke buurtjes, pleinen en straten.

17 april 2014
was de laatste tour met Kaoutar en Zoulikha. Voorlopig komen er geen nieuwe wandelingen

NRC Handelsblad
Tijs van den Boomen schreef een verslag van de wandeling voor NRC. Hier te lezen.


Abonneer u nu op de nieuwsbrief over onze publicaties en programma’s