Verantwoordelijk voor de toekomst

VERANTWOORDELIJK VOOR DE TOEKOMST
Op zoek naar een planologie van de lange termijn

Peter Pelzer

€ 14,50

11/2021

Paperback, 77 blz, 13,5 x 21 cm

Vormgeving: Meeusontwerpt

ISBN 978-94-93246-07-2

Mede mogelijk gemaakt door de Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting.

 

Thema

De jaren twintig van de 21ste eeuw confronteren de ruimtelijke inrichting van ons land met langetermijncrises: klimaat, biodiversiteit, wonen en sociale ongelijkheid. Ironisch genoeg reageren we daarop met kortetermijnantwoorden. Terwijl we juist precies het tegenovergestelde nodig hebben: een planologie van de lange termijn.

Dit essay onderzoekt hoe zo’n toekomstgerichte ruimtelijke ordening eruit kan zien. Het is een ontdekkingsreis die voert langs de stam der planologen, woorden en cijfers die ons kortetermijndenken versterken en het mysterie van het voorstellingsvermogen. Ook de eeuwige sturingsvraag krijgt aandacht – wie is waarvoor verantwoordelijk? Dit essay is een noodzakelijke en herkenbare reflectie voor studenten, ambtenaren, adviseurs, projectontwikkelaars en bestuurders.

Boek bestellen
> Bestellen
N.B. Bestellingen lopen via valiz.nl

 

> Naar gratis downloads

Mini-conferentie
Op 16 maart 2022 organiseerden wij een mini-conferentie over 'een agenda voor een planologie van de lange termijn'. Een impressie: https://vimeo.com/691729044  

Over de auteur
Peter Pelzer
is universitair docent planologie en stedelijke toekomsten aan het Departement Sociale Geografie en Planologie en verbonden aan de Urban Futures Studio, beide aan de Universiteit Utrecht.