Terug-naar-de-stad-small

Terug naar de stad

Geografische portret van Amsterdam

Jos Gadet

Vormgeving: Piet Gerards (omslag), Steven Boland (Binnenwerk); paperback, 240 pagina’s, 15 x 21 cm. ISBN 9789461054289

AANBIEDING
Van € 20,00 voor € 9,50

Thema
À la Jane Jacobs beschrijft stadsgeograaf Jos Gadet in Terug naar de stad de ontwikkeling van verschillende Amsterdamse buurten. De Nieuwmarkt, de Arena Boulevard, de Sloterplas en vele andere wijken passeren de revue. Het zijn geen toeristische hotspots, maar plekken waar het alledaagse leven zich afspeelt.
Persoonlijke anekdotes en sociologische, economische en stedenbouwkundige analyses wisselen elkaar af. In elk hoofdstuk staat een wijk, buurt of straat centraal: Julianapark, Van Speijkstraat, Kalfjeslaan, Molenpad – 10 in totaal. Ze zijn exemplarisch voor vele plekken in Nederlandse en buitenlandse steden.

Wat maakt de ene buurt of straat tot een succes en de andere juist niet? Hoe kan een planologische blunder toch een geliefde plek zijn om te wonen? Een boek voor iedereen die wil begrijpen waarom een stad eruitziet zoals ze eruitziet en wat daarop van invloed is. Voor sociologen, geografen, demografen, planologen, economen, stadsplanners, stedenbouwkundigen, Amsterdammers, en vele anderen.


UITVERKOCHT

Over de auteur
Jos Gadet is stadsgeograaf en werkzaam bij de Dienst Ruimtelijke Ordening van de Gemeente Amsterdam. Zijn grote voorbeeld is Jane Jacobs, stadsactivist en auteur van het beroemde boek Dood en leven van grote Amerikaanse steden (1961). Gadet schreef eerder over de opkomst van succesvolle Amsterdamse buurten in de essaybundel De levende stad (2009), die verscheen bij de Nederlandse vertaling van Jacobs' meesterwerk.

Abonneer u nu op de nieuwsbrief over onze publicaties en programma’s