lelysteden .omslag2

 {flashmagazine id=1 link=> Inkijkexemplaar}

 
Lelysteden
Een associatieve reisgids

Elger Blitz, Tijs van den Boomen, Frans Boots, Simon Franke, Jan Rothuizen

Vormgeving: Andrea Fuchs; paperback; 176 pagina's; 12 x 17 cm.

€ 12,50

Deze publicatie komt voort uit de Fonds BKVB studiereis van 2010 naar een negental Europese steden. Trancity verzorgt de distributie. De publicatie is beperkt verkrijgbaar in de boekhandel.

Publicatie is een uitgave van het Mondriaan Fonds.

Inhoud publicatie

What’s up, what’s down – Cultural Catalysts in Urban Space luidde de titel van de studiereis. Twintig architecten, stedenbouwers, vormgevers, kunstenaars en beschouwers zochten in negen Europese steden het antwoord op de vraag: hoe zetten deze steden cultuur(politiek) in als aanjager van stedelijke ontwikkelingen? Is Bilbao, dat zich vijftien jaar geleden op de kaart zette met het Guggenheimmuseum, eigenlijk een voorbeeld? Of maakt zo’n groot gebaar lokaal meer kapot dan je lief is?
Lelystad behoorde niet tot de reisdoelen, maar had, hoewel een maatje kleiner, niet misstaan in het rijtje. Ook deze stad ontbeert een vanzelfsprekende culturele basis en zoekt naar mogelijkheden die te ontwikkelen.
In deze associatieve reisgids van vijf van de resigenoten is Lelystad als onderlegger gebruikt om de resultaten van de reis en de reflecties op de bezochten steden te ordenen en te selecteren. Lelystad herinnert de auteurs aan plaatsen en steden die ze bezochten, aan indrukken, feiten en gedachten die tijdens en na afloop van de reis opkwamen. Zo krijgt de lezer een staalkaart aan culturele interventies voorgeschoteld uit de weerbarstige praktijk van de Balkan (Skopje, Pristina en Tirana), Zuid-Frankrijk (Marseille), Noord-Engeland (Manchester, Leeds en Liverpool) en Baskenland (Bilbao en Vitoria-Gasteiz), en komt hij steeds weer uit in de beroemde Nederlandse new town Lelystad.

Boek bestellen
> Naar bestelformulier

 

 

Abonneer u nu op de nieuwsbrief over onze publicaties en programma’s