titel1.3

DROMEN DIE AARDE OPENBREKEN
Gedichten

Tim Pardijs

€ 14,95

Paperback, 44 blz, staand 15x21 cm
Ontwerp: Peter Kalkowsky
Omslagfoto: Theo Baart
Nawoord: Pieter Hoexum

Thema

Tim Pardijs zoomt met Dromen die aarde openbreken in op de stad en beschrijft het leven in een vinexwijk. Hij reisde naar de plekken in Nederland die nog maar net ontgonnen zijn. Hij sprak ontwerpers van nieuwbouwwijken en bewoners over hoe ze zich verhouden tot de plek waar ze terecht zijn gekomen. Daar waar stortplaatsen zijn omgebouwd tot speeltuinen, maar de jeugd zich drinkend uit de voeten maakt, waar voortuinen en stoepen aangeveegd zijn maar het ware leven zich in achtertuinen afspeelt. Hij werpt een blik in slaapkamers, kijkt door de ogen van vogels in het park, parafraseert nota’s, laat verkeersdrempels spreken en dringt zo door tot de kern van de vinex. En dat is natuurlijk zijn bewoner. Soms spot hij met de vinexmens, dan weer bekijkt hij zijn routineuze bestaan van afstand, en af en toe voelt hij met hem mee. Velen kunnen zich vestigen in pas opgeleverde wijken, maar weinigen kunnen er poëzie van maken.

Boek bestellen
> naar bestelformulier

Verkoop via de webwinkel van Trancity. Uitgave in eigen beheer van de auteur met steun van Fonds 2015 / Jaar van de Ruimte.

Tim Pardijs
Dit is de tweede dichtbundel van Tim Pardijs (1978). Na zijn stadsdichterschap van Zutphen in 2013 en 2014 begon hij te schrijven over de vinexwijk waar hij woont. Enkele van die gedichten verschenen in het kader van het Jaar van de Ruimte, waar hij in 2015 als dichter aan verbonden was.
Daarvoor schreef hij twee jaar actualiteitsgedichten voor Radio 1 en werkte hij als dichter onder meer voor literair productiehuis Wintertuin en de provincie Gelderland. Zijn werk was eerder te lezen in De Gids, Meander, De Optimist (online), Poëziepuntgl en Trouw. Zijn eerste bundel heet Alsof de stad van mij is.

Abonneer u nu op de nieuwsbrief over onze publicaties en programma’s