Omslag Binding 220

BINDING GENOEG
De stad en het geheim van aangenaam samenleven
stadsessays

Annemarie Kok

€ 14,50

2017

Paperback, 86 pag., 13,5 x 21 cm
Ontwerp: Meeus Ontwerpt

Uitgave i.s.m. Sustainable Society - Rijksuniversiteit Groningen

Thema

In dit essay bestrijdt Annemarie Kok het hardnekkige idee dat de Nederlandse samenleving gebukt gaat onder te veel ‘ik’ en te weinig ‘wij’. Ze stelt vast dat moderne mensen juist doordat zij ‘individu’ zijn allerlei relaties met elkaar hebben. Sociale cohesie schuilt volgens haar bij uitstek in een ongedwongen omgang met de ander. Daarom ziet ze niets in de politiek van ‘samenredzaamheid’ en ‘terug naar de buurt’ die nu neerdaalt op onze dorpen en steden. Het is een politiek die politici buitenspel zet en burgers tegen hun zin verbindt. Dat versterkt de samenleving niet, dat tast haar aan.
Voor dit betoog – opgesteld als een fictieve brief aan de bekende stadsfilosofe Jane Jacobs – stond de stad Groningen model.

Printeditie Bestellen
Epub gratis download http://bit.ly/2lkcAgA
Pdf gratis download http://bit.ly/2klSU84

Auteur

Annemarie Kok studeerde sociale filosofie en journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna was ze onder meer zes jaar verslaggever van dagblad Trouw en negen jaar hoofdredacteur van tijdschrift Noorderbreedte. In 2001 verscheen bij Uitgeverij Contact haar boek Randland. Portret van de Friese en Groningse kuststrook. Tegenwoordig publiceert ze over sociale en ruimtelijke onderwerpen, schrijft ze gedichten en geeft ze aan de Rijksuniversiteit Groningen het vak Publieksgericht schrijven. www.annemarie-kok.nl

Abonneer u nu op de nieuwsbrief over onze publicaties en programma’s