Omschrijving
Een methode die op zoek gaat naar de mogelijkheden van het bestaande inplaats van direct naar sloop-nieuwbouw te grijpen.

In de dagelijkse praktijk van de stedelijke vernieuwing is de sloop-nieuwbouw-benadering nog te veel de standaard. Hierbij gaan belangrijke architectonische en stedenbouwkundige kwaliteiten verloren en gaan sociale structuren te gronde. Een andere benadering is mogelijk. Als geen ander bureau in Nederland heeft Van Schagen Architekten de afgelopen vijftien jaar laten zien dat een zorgvuldige mix van renovatie en vernieuwing kan leiden tot reparatie van de stad.
Deze publicatie is meer leerboek dan monografie. Nauwkeurig wordt beschreven op welke wijze het bureau werkt, hoe de geschiedenis een rol speelt, hoe de belangen van verschillende partijen, waaronder vanzelfsprekend ook de bewoners, bijeen gebracht worden, hoe architectuur en constructie van oud naar nieuw worden getransformeerd.
Inhoud
Het boek bestaat uit vier delen:
* Ontstaan en positie van Van Schagen architekten met teksten van Paul Meurs en Herman Moscoviter.
* Vernieuwing van de stad in drie uitgebreid beschreven voorbeelden om de praktijk van de methode Van Schagen te demonstreren: ingrepen in de vooroorlogse wijk Katendrecht in Rotterdam, renovatie van een vroeg-naoorlogse portieketage flat in Amsterdam Osdorp en de vernieuwing van een laat-naoorlogse galerijflat in de Amsterdamse Bijlmermeer.
* Dragers van vernieuwing in de vorm van elf projectanalyses op hun specifieke bijdrage aan vernieuwingsprocessen.
* Een uitgebreide analyse van de werkmethode van Van Schagen architekten.

PUBLICATIE IS UITVERKOCHT
NIET MEER LEVERBAAR

methode

De bestaande stad als uitdaging - De methode Van Schagen

Van Schagen architekten / Herman Moscoviter / Paul Meurs

Groot formaat paperback, 152 pagina’s, ISBN 978 90 8506 6996,

UITVERKOCHT - NIET MEER LEVERBAAR

Deze publicatie werd financieel ondersteund door het Stimuleringsfonds voor Architectuur, Woonstad Rotterdam, Ymere Amsterdam, Aannemersbedrijf Musters en BAM Woningbouw Rotterdam.

 

Abonneer u nu op de nieuwsbrief over onze publicaties en programma’s